Loading...

Εμφυτευματολογία

FAQ

Εμφυτευματολογία

Η αυτοπεποίθηση ενός ατόμου σε σχέση με τα δόντια του, επηρεάζει και το πώς αισθάνεται κανείς γενικότερα για τον εαυτό του και ειδικότερα για την εμφάνισή του. Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι η ιδανική και σύγχρονη λύση σε περιπτώσεις που πρέπει να αντικατασταθούν δόντια λόγω απώλειας ενός ή περισσοτέρων δοντιών ως αποτέλεσμα περιοδοντικής νόσου, τερηδόνας, τραυματισμού, ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι δυνατή σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας. Μόνη προϋπόθεση, η καλή γενική και στοματική υγεία. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι μια απλή, ανώδυνη διαδικασία που γίνεται με τοπική αναισθησία. Τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται στο οστό της άνω και κάτω γνάθου και σταδιακά δημιουργείται δεσμός μεταξύ του μετάλλου και του οστού (οστεοενσωμάτωση).

Τα εμφυτεύματα επιτρέπουν την αντικατάσταση των δοντιών χωρίς να επηρεάζουν τα παρακείμενα δόντια.

 

 

Τα εμφυτεύματα δίνουν την αίσθηση που μόνο τα φυσικά δόντια μπορούν να δώσουν! Στη Κλινική Smalto αυτό είναι δυνατό, με τη βοήθεια της σύγχρονης οδοντιατρικής που ασκούμε!

 

Άμεση τοποθέτηση και φόρτιση εμφυτευμάτων 

 

Στη σύγχρονη οδοντιατρική πρακτική, σε αρκετές περιπτώσεις, είναι δυνατή η άμεση τοποθέτηση του εμφυτεύματος (αμέσως μετά την εξαγωγή των φυσικών δοντιών) και η ταυτόχρονη φόρτιση αυτών με δόντια εντός 48 ωρών χωρίς να απαιτείται περίοδος αναμονής, γεγονός που κάνει τη διαδικασία πιο άνετη και εύκολη, τόσο για τον οδοντίατρο όσο και τον ασθενή.Η κλινική εμπειρία αλλά και οι σχετικές μελέτες, έχουν καταδείξει ότι η πρακτική αυτή έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε ότι αφορά την σταθερότητα αλλά και την αισθητική. Ιδιαίτερη εφαρμογή βρίσκει η τεχνική αυτή, στην προσθετική αποκατάσταση της κάτω γνάθου, με την τοποθέτηση απλώς και μόνο 4-5 οδοντικών εμφυτευμάτων πάνω στα οποία στηρίζονται όλα τα δόντια. (all–on-4 prosthetic rehabilitation)

 

 

Τι είναι τα Οδοντικά εμφυτεύματα

 

 

Η καλύτερη επιλογή για την προσθετική αποκατάσταση του στόματος, είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα,  κατασκευές από τιτάνιο στο σχήμα της ρίζας ενός δοντιού, που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική από το 1980. Αποτελούνται από δύο κυρίως μέρη: το τμήμα που υποκαθιστά τη ρίζα του δοντιού και τοποθετείται με μια μικρή χειρουργική επέμβαση κάτω από τα ούλα μέσα στο κόκκαλο της γνάθου και το τμήμα που φαίνεται μέσα στο στόμα στο οποίο εφαρμόζεται το δόντι. Αποτελούν τον πιο σύγχρονο τρόπο για την αντικατάσταση των δοντιών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σε περίπτωση που έχουν χαθεί  ένα, ή και όλα τα δόντια.

 

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά τους είναι:

  • Μπορούν να συγκριθούν με τα φυσικά δόντια σε ότι αφορά την  αίσθηση αλλά και την εμφάνισή τους
  • Βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής
  • Δεν απαιτούν τροχισμό των διπλανών δοντιών
  • Εμποδίζουν την απορρόφηση οστού, που παρουσιάζεται μετά την απώλεια των φυσικών δοντιών
  • Έχουν τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με όλες τις εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές
  • Μπορούν να εξαλείψουν την ανάγκη κατασκευής κινητών προσθετικών εργασιών

 

Πώς τοποθετούνται τα εμφυτεύματα;

 

Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται με τοπική αναισθησία στο οδοντιατρείο, μέσω μιας τεχνικής ακριβείας έτσι που να διασφαλίζεται η  σωστή τους θέση στο χώρο. Η ορθή θέση των εμφυτευμάτων προσφέρει μακροβιότητα της προσθετικής εργασίας και καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα. Καλύπτονται με τα ούλα και παραμένουν στην γνάθο περίπου για διάστημα 2-3 μηνών, έτσι που να επιτευχθεί η ένωση με το οστό που τα περιβάλλει (οστεοενσωμάτωση). Μετά την πάροδο της περιόδου αναμονής, τα εμφυτεύματα αποκαλύπτονται και αρχίζει η κατασκευή της επιεμφυτευματικής προσθετικής εργασίας. Στο διάστημα αυτό, συνήθως  ο ασθενής χρησιμοποιεί προσωρινές γέφυρες ή οδοντοστοιχίες ώστε να μπορεί να λειτουργεί ικανοποιητικά.

 

Είναι επώδυνη η τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων;

Λόγω του ότι δεν υπάρχουν αισθητήρια νεύρα στο οστό των γνάθων στις πλείστες περιπτώσεις       δεν υπάρχει καθόλου πόνος. Σε περίπτωση που υπάρχει ελάχιστος πόνος, αυτός μπορεί να αντιμετωπισθεί με ένα ήπιο παυσίπονο. Οι περισσότεροι ασθενείς που έτυχαν τοποθέτησης εμφυτευμάτων δηλώνουν πως η ενόχληση μετά την τοποθέτησή τους, ήταν κατά  πολύ ηπιότερη της αναμενόμενης.

 

Οστικά μοσχεύματα - ανύψωση  του ιγμορείου

 

Μια επιτυχής τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος εξαρτάται από την ποιότητα και την ποσότητα του οστού στη θέση εμφύτευσης. Σε περιπτώσεις όπου το οστό δεν είναι κατάλληλο (σε ποιότητα ή σε ποσότητα)  για να δεχτεί ένα εμφύτευμα, χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές  τοποθέτησης μοσχεύματος οστού. Σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει αρκετό οστό στην άνω γνάθο στην περιοχή του ιγμορείου, μπορεί να γίνει ανύψωση του εδάφους του ιγμορείου με πρόσθεση επιπλέον οστού έτσι ώστε τελικά να είναι εφικτή η τοποθέτηση  οδοντικών εμφυτευμάτων.

 

 

 

Είναι απαραίτητο να τοποθετήσω ένα εμφύτευμα για κάθε δόντι που έχω χάσει;

Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του κάθε ασθενούς και να αποφασισθεί ο αναγκαίος αριθμός εμφυτευμάτων, πρέπει να γίνει ενδελεχής εξέταση και μελέτη του κάθε περιστατικού, η διενέργεια πανοραμικής ακτινογραφίας καθώς επίσης και  αξονικής τομογραφίας σε κάποιες περιπτώσεις. Σε μεγάλα προσθετικά περιστατικά ΔΕΝ υπάρχει ανάγκη τοποθέτησης εμφυτευμάτων για κάθε δόντι που έχει χαθεί.

Οι διάφορες προσθετικές επιλογές με την βοήθεια των εμφυτευμάτων έχουν ως εξής:

  • Αποκατάσταση ενός μόνο δοντιού
  • Ακίνητη γέφυρα πορσελάνης επί 2 η περισσοτέρων εμφυτευμάτων
  • Ολική ακίνητη προσθετική αποκατάσταση με τη βοήθεια οδοντικών εμφυτευμάτων
  • Ολική οδοντοστοιχία στηριζόμενη σε σφαιρικούς συνδέσμους η μεταλλική δοκό

 

 

Μήπως είμαι πολύ μεγάλος σε ηλικία για οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα εμφυτεύματα αποτελούν την ιδανική λύση για ΚΑΘΕ ηλικία. Καθοριστικός παράγοντας είναι η γενική κατάσταση υγείας του ασθενούς, καθώς επίσης και η στοματική του υγιεινή και όχι η ηλικία του.  Άτομα που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας, μπορούν να δεχτούν εμφυτεύματα μετά από συνεννόηση του οδοντιάτρου με τον γιατρό τους.Στη  άτυχη και όχι συχνή περίπτωση που ο οργανισμός δεν δεχτεί το εμφύτευμα όπου, δηλαδή το εμφύτευμα δεν έχει ενωθεί με το κόκκαλο, τότε το εμφύτευμα αφαιρείται, η περιοχή καθαρίζεται, και στη θέση του τοποθετείται ένα νέο εμφύτευμα μετά την πάροδο κάποιων βδομάδων.

 

Μπορεί το κάπνισμα  ή η περιοδοντίτιδα να επηρεάσουν την επιτυχία των εμφυτευμάτων;

Το κάπνισμα μειώνει αρκετά την πιθανότητα επιτυχίας των εμφυτευμάτων. Η διακοπή του καπνίσματος συστήνεται πριν την τοποθέτηση του εμφυτεύματος καθώς και μερικές μέρες μετά την επέμβαση.

Τοποθέτηση εμφυτευμάτων μπορεί να γίνει και σε περιοδοντικούς ασθενείς αρκεί να προηγηθεί περιοδοντική θεραπεία, έλεγχος της φλεγμονής και του μικροβιακού παράγοντα. Σημαντική προϋπόθεση είναι η καθημερινή φροντίδα των δοντιών και η ύπαρξη καλής στοματικής υγιεινής.

 

Πόσο διαρκούν τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Πολλοί παράγοντες καθορίζουν την επιτυχία των εμφυτευμάτων, με κυριότερους από αυτούς την σωστή τοποθέτηση τους και την καλή στοματική υγιεινή. Τα εμφυτεύματα μπορεί να μην κινδυνεύουν από τερηδόνα, όμως κινδυνεύουν από περιεμφυτευματίτιδα, δηλαδή φλεγμονή των ούλων και του οστού γύρω από αυτά. Συνεπώς, το σωστό καθημερινό βούρτσισμα, ο τακτικός έλεγχος και  καθαρισμός στο ιατρείο είναι απαραίτητος, όπως ακριβώς συμβαίνει και  με τα φυσικά δόντια. Το κάπνισμα, η άσκηση υπερβολικής πίεσης στα εμφυτεύματα λόγω βρουξισμού (σφίξιμο δοντιών) μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες που μειώνουν την επιτυχία. Εντούτοις, τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν πως τα οδοντικά εμφυτεύματα παραμένουν επιτυχημένα ακόμη και μετά από 30 χρόνια χρήσης  με ένα ποσοστό επιβίωσης των  επιεμφυτευματικών προσθετικών εργασιών, πέραν του 90% , γεγονός που καθιστά τα εμφυτεύματα την πιο αξιόπιστη σύγχρονη οδοντιατρική πρακτική.