Loading...

Ορθοδοντική

FAQ

Ορθοδοντική

Το χαμόγελο είναι ένα μοναδικό και ξεχωριστό χαρακτηριστικό για τον κάθε άνθρωπο. Η ορθοδοντική μπορεί να βοηθήσει στο να βελτιωθεί ένα χαμόγελο με ελάχιστες παρεμβάσεις στα δόντια και στα ούλα.

Η Ορθοδοντική, δεν πρέπει να θεωρείται μια αποκλειστικά αισθητική παρέμβαση, όπως λανθασμένα συχνά εκλαμβάνεται. Ασχολείται με τη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία των ανωμαλιών σύγκλεισης, δηλαδή της λανθασμένης διάταξης των δοντιών στο στόμα, με στόχο κυρίως την αποκατάσταση της καλής λειτουργίας του στόματος, αλλά παράλληλα και τη βελτίωση της αισθητικής του προσώπου και του χαμόγελου. Παράλληλα, βελτιώνει την ικανότητα μάσησης και ομιλίας άλλα και διευκολύνει την εφαρμογή σωστής στοματικής υγιεινής.

 

Στην Κλινική Smalto στοχεύουμε στη δημιουργία ενός χαμόγελου που να γεμίζει το άτομο με αυτοπεποίθηση, έτσι που να μπορεί να χαμογελά ελεύθερα και  άνετα. Η ορθοδοντική πρακτική, απαιτεί τη συνεργασία όλων των ειδικοτήτων που συνθέτουν τη σύγχρονη οδοντιατρική. Οι έμπειροι οδοντίατροι μας, σε συνεργασία με τον παιδοδοντίατρο και τους ορθοδοντικούς, αποτελούν εγγύηση για σωστή διάγνωση και θεραπεία όλων των ορθοδοντικών προβλημάτων.

 

2. ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΑ ΑΓΚΙΣΤΡΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ

Αν θέλει κάποιος ένα ωραίο χαμόγελο, χωρίς εμφανείς παρεμβάσεις στη στοματική κοιλότητα, τότε οι διάφανοι σύνδεσμοι ορθοδοντικής,  είναι η κατάλληλη και αόρατη λύση. Οι κεραμικοί σύνδεσμοι ορθοδοντικής είναι εντελώς διάφανοι, γεγονός που καθιστά την ορθοδοντική διαδικασία αόρατη. Η επιλογή των διάφανων συνδέσμων για τα ορθοδοντικά άγκιστρα είναι η μόνη πραγματικά αισθητική επιλογή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους ασθενείς.

 

3. INVISALIGN:  Η ΑΟΡΑΤΗ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ !

 

Το ‘’Invisalign’’ είναι ο καλύτερος τρόπος μεταμόρφωσης ενός  χαμόγελου, χωρίς επεμβάσεις στην καθημερινή ρουτίνα του ατόμου, αφού είναι εντελώς αόρατο. Όλα τα πιο κάτω πλεονεκτήματα της τεχνικής Invisalign την καθιστούν την ιδανική λύση, ιδιαίτερα στους ενήλικες για τη διόρθωση του χαμόγελου σας.

Η θεραπεία με ‘’Invisalign’’ πραγματοποιείται με την τοποθέτηση μίας σειράς από σχεδόν αόρατους πλαστικούς, νάρθηκες, οι οποίοι αλλάζονται κάθε δύο βδομάδες από τον ασθενή. Κάθε διάφανος νάρθηκας κατασκευάζεται με τη βοήθεια λογισμικού προγράμματος σε εξατομικευμένη βάση αποκλειστικά και μόνο για τα δόντια  του ασθενούς. Καθώς αλλάζονται οι νάρθηκες, τα δόντια σιγά-σιγά, βδομάδα με  βδομάδα  μετακινούνται μέχρι να ευθυγραμμιστούν πλήρως. Το εικονικό σχέδιο θεραπείας μέσω ενός ειδικού προγράμματος, που δείχνει τις διαδοχικές κινήσεις των δοντιών κατά τη διάρκεια της θεραπείας επιτρέπει να δει κάποιος από πριν, το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

 

Τα Invisalign@ είναι σχεδόν αόρατα!

Μπορείτε να διορθώσετε τα δόντια σας με διακριτικό τρόπο. Κανείς δε θα το καταλάβει πως βρίσκεστε  στη διαδικασία ορθοδοντικής θεραπείας. Εσείς απλώς...μπορείτε να συνεχίσετε να χαμογελάτε!

 

Τα Invisalign@ μπορείτε να τα βγάζετε όποια ώρα θέλετε!

Μπορείτε να φάτε και να πιείτε ότι θέλετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

 

Με τα Invisalign@ εξασφαλίζετε τη σωστή υγιεινή των δοντιών σας!

Eίναι ευκολότερo να βουρτιστούν τα δόντια και να καθαριστούν με οδοντικό νήμα. Αυτό μπορεί να καταπολεμήσει την ουλίτιδα.

 

Με τα Invisalign@ ξέρετε από πριν το τελικό αποτέλεσμα!

Έχετε την ευκαιρία να δείτε το εξατομικευμένο σχέδιο της θεραπείας σας προτού καν αρχίσετε. Επομένως, μπορείτε να δείτε άμεσα το αποτέλεσμα που αναμένεται, αλλά και τον ακριβή υπολογισμό του χρόνου θεραπείας σας.

 

Τα Invisalign@ είναι η τέλεια λύση για τους αθλητές!

Τα μεταλλικά σιδεράκια μπορεί να είναι επικίνδυνα σε κάποιες περιπτώσεις έντονης αθλητικής δραστηριότητας, αφού μπορεί να υπάρξει τραυματισμός στα χείλη και στα ούλα.

Επειδή οι νάρθηκες Invisalign είναι τόσο άνετοι,  μπορούν να χρησιμοποιούνται από 20 έως 22 ώρες την ημέρα, όπως συστήνεται, χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Οι νάρθηκες μπορούν να αφαιρούνται εύκολα, έτσι μπορεί να συνεχιστεί  το βούρτσισμα των δοντιών όπως συνήθως.

Οι νάρθηκες  μπορούν να αφαιρούνται  πριν από κάθε γεύμα. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο μπορεί να συνεχίσει τη διατροφή του χωρίς περιορισμούς και χωρίς  να ανησυχεί για την παραμονή των τροφίμων στα σύρματα και τους βραχίονες.

Η νυχτερινή ρουτίνα  μπορεί να συνεχιστεί όπως και πριν, με την απλή προσθήκη καθαρισμού των ναρθήκων Invisalign. Δεν υπάρχει ανάγκη για επίμονο καθαρισμό και βούρτσισμα  ανάμεσα σε βραχίονες και σύρματα.

 

4. INCOGNITO

Η ΑΟΡΑΤΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ !

Οποιοσδήποτε ψάχνει τον πιο διακριτικό τρόπο για να βελτιώσει το χαμόγελο και την υγεία των δοντιών του πρέπει απαραίτητα να διερευνήσει την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει την τεχνική incognito, αφού με αυτήν τα σιδεράκια τοποθετούνται στο εσωτερικό του δοντιού, χωρίς να είναι ορατά από κανένα. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά ακόμα και στα πιο δύσκολα περιστατικά.

Ένα άψογο σύνολο δοντιών απεικονίζει την κομψότητα και τη ζωτικότητα. Για να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε κατάσταση απλά χαμογελάστε επιδεικνύοντας τα υπέροχα δόντια σας. Επιπρόσθετα, η σωστή διευθέτηση των δοντιών παρέχει τους βέλτιστους όρους για καλή στοματική υγεία και μέγιστη φροντίδα των δοντιών σας. Πλέον, χάρη στις πρόσφατες προόδους της ορθοδοντικής επιστήμης ακόμα και οι πιο ακραίες οδοντικές ανωμαλίες μπορούν να διορθωθούν με τα εξαιρετικά μικρά, αόρατα σιδεράκια incognito.

Η γλωσσική ορθοδοντική αναφέρεται στη χρήση ορθοδοντικών μηχανισμών τοποθετημένων στην εσωτερική πλευρά των δοντιών, τα οποία επομένως δεν είναι καθόλου ορατά στην καθημερινότητα του κάθε ατόμου. Τα γλωσσικά σιδεράκια ’’Incognito ’’ είναι μια καινούργια μέθοδος όπου μέσω ειδικού λογισμικού προγράμματος, κατασκευάζονται εξατομικευμένα ορθοδοντικά άγκιστρα που τοποθετούνται πίσω από τα δόντια. Είναι 100% προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε ασθενούς, άνετα και αποτελεσματικά για οποιαδήποτε ορθοδοντική θεραπεία ανεξαρτήτως πολυπλοκότητας.

 

Ιδανικά αποτελέσματα

Το Incognito είναι το αποτέλεσμα συνδυασμού υψηλής τεχνολογίας και μοναδικού σχεδιασμού. Η εξατομικευμένη κατασκευή του με ελαστικές προσδέσεις, μέσω της αύλακας του κάθε αγκίστρου που κινεί τα δόντια προς την επιθυμητή θέση, κάνουν το Incognito ιδιαίτερα άνετο στην εφαρμογή του.

Όλα τα σιδεράκια κατασκευάζονται ξεχωριστά για κάθε δόντι, ώστε να προσφέρουν στην κάθε περίπτωση τις εξειδικευμένες ιδιότητές τους. Χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με συγκεκριμένα σύρματα που επιλέγει ο ορθοδοντικός σας για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, τα οποία κατασκευάζονται σε μεγάλη ακρίβεια από ρομπότ. Κάθε σύρμα κάμπτεται ακριβώς σύμφωνα με τις ανάγκες και τους στόχους της θεραπείας σας, για να επιτύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα. Ενώ οι δυνάμεις που ασκούνται με αυτόν τον τρόπο είναι ήπιες, η μετακίνηση των δοντιών γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Έτσι ο ορθοδοντικός σας, παίρνει ένα ακριβές αποτύπωμα των δοντιών σας, ακολούθως δημιουργείται ένα μοντέλο από γύψο και τελικά παράγονται τα εξειδικευμένα σιδεράκια στο εργαστήρι Bad Essen, στην Γερμανία, για την δική σας ξεχωριστή περίπτωση.

 

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το Ιncognito

Είναι ο κάθε ορθοδοντικός ικανός να τοποθετήσει τα σιδεράκια Incognito?

Όχι, για να χρησιμοποιήσει κανείς αυτή τη συγκεκριμένη τεχνική οφείλει να τύχει της απαιτούμενης εκπαίδευσης. Ο ορθοδοντικός της κλινικής Smalto, κατέχει τα απαιτούμενα προσόντα και είναι ικανός να μεταχειριστεί επιτυχώς τη θεραπεία σας με την τεχνική Incognito.

 

Ποιοι είναι οι κατάλληλοι ασθενείς για τη τεχνική Incognito?

Η τεχνική Incognito είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικιακές ομάδες, παιδιά, εφήβους και ενήλικες, οι οποίοι επιθυμούν να βελτιώσουν τα δόντια τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί που επιλέγουν τα Incognito σιδεράκια είναι όσοι για επαγγελματικούς ή αισθητικούς λόγους δεν επιθυμούν τα σιδεράκια τους να είναι ορατά.

 

Είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν τα Incognito σιδεράκια ακόμη και σε πολύ στραβά δόντια?

Ναι είναι κατάλληλα για όλους τους τύπους οδοντικών ανωμαλιών.

 

Τα Incognito σιδεράκια περιπλέκουν την καθημερινή οδοντική φροντίδα?

Η καθημερινή οδοντική φροντίδα στις περιπτώσεις αυτές,  δεν παρουσιάζει καμία διαφοροποίηση.

 

Μήπως τα Incognito σιδεράκια μπορούν να κάνουν ζημιά στα δόντια μου?

Η εσωτερική επιφάνεια του δοντιού είναι πιο ανθεκτική, άρα τα εσωτερικά σιδεράκια θεωρούνται ότι είναι λιγότερο επιβλαβή για τα δόντια από ότι τα κλασσικά σιδεράκια.

 

5. ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ορθοδοντική με μεταλλικά σιδεράκια για παιδιά

Η επιλογή των μεταλλικών/συμβατικών ορθοδοντικών συνδέσμων είναι η πιο απλή, συνάμα η καλύτερη και η πιο οικονομική επιλογή όσον αφορά την Ορθοδοντική θεραπεία. Καλύτεροι κλινικοί χειρισμοί και λιγότερες αποτυχίες  καθιστούν τα μεταλλικά σιδεράκια την αγαπημένη επιλογή για τον Ορθοδοντικό.Συστήνεται ιδιαίτερα για παιδιά και εφήβους, αφού έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν σε κάθε ραντεβού λαστιχάκια για τα σιδεράκια, με  το χρώμα της αρεσκείας τους!  

 

Ορθοδοντική με μηχάνημα εξωστοματικής στήριξης (για νεαρούς ασθενείς)

Το μηχάνημα εξωστοματικής στήριξης ‘’head-gear’’ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στάδιο της ορθοδοντικής θεραπείας, για αρκετούς έφηβους ασθενείς, επειδή μπορεί να βοηθήσει την καθοδήγηση της ανάπτυξης του προσώπου και των γνάθων. Επίσης, χρησιμοποιείται για  να επιτευχθεί καλύτερη σχέση δοντιών άνω και κάτω γνάθου (σύγκλειση). Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας, είναι η σταθερή χρήση του ’’head-gear’’  και η καλή συνεργασία του ασθενή.

 

Ορθοδοντική με διαστολέα υπερώας (για νεαρούς ασθενείς)

Ο διαστολέας υπερώας χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου η άνω γνάθος  είναι αρκετά πιο «στενή» σε σχέση με την κάτω γνάθο, γεγονός που προκαλεί δυσλειτουργία της σύγκλεισης και έχει ως αποτέλεσμα, την έλλειψη σωστής επαφής μεταξύ άνω και κάτω γνάθου (σταυροειδής σύγκλειση).

Η συσκευή με τη βοήθεια δακτυλίων συγκολλείται συνήθως στους άνω 1ους γομφίους. Από ένα ενσωματωμένο  κοχλία στο μέσο της συσκευής που ανοίγεται σταδιακά, εφαρμόζεται πίεση στα δύο μισά της άνω γνάθου μέχρι αυτή να φτάσει στην επιθυμητή θέση/μέγεθος. Όταν η γνάθος φτάσει στην κατάλληλη θέση, ο κοχλίας «κλειδώνεται», και  η συσκευή παραμένει σε αυτή τη θέση για μια περίοδο 6 μηνών, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να διατηρηθεί. Η συσκευή ενδείκνυται να χρησιμοποιείται κυρίως μεταξύ των 6-10 ετών.

 

6. ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ

Ορθοδοντικά προβλήματα στα παιδιά

Η Ορθοδοντική, δεν πρέπει να θεωρείται μια αποκλειστικά αισθητική παρέμβαση, όπως λανθασμένα συχνά εκλαμβάνεται. Ασχολείται με τη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία των ανωμαλιών σύγκλεισης, δηλαδή της λανθασμένης διάταξης των δοντιών στο στόμα, με στόχο κυρίως την αποκατάσταση της καλής λειτουργίας του στόματος, αλλά παράλληλα και την αισθητική του προσώπου και του χαμόγελου. Βελτιώνει την ικανότητα μάσησης και ομιλίας άλλα ταυτόχρονα κάνει ευκολότερη την εφαρμογή  σωστής στοματικής υγιεινής.

Με την εξέταση και τον εντοπισμό προβλημάτων από τον ορθοδοντικό μεταξύ 6-7 ετών, μπορούμε να παρέμβουμε  έγκαιρα και να δώσουμε στο παιδί σας την ευκαιρία να έχει ένα υγιέστερο και ομορφότερο χαμόγελο. Πότε δεν είναι αργά, ακόμα και σε περιπτώσεις μεγαλύτερων ηλικιών η ορθοδοντική μπορεί να προσφέρει εξίσου άριστα αποτελέσματα. Η Οδοντιατρική Κλινική Smalto, είναι σε θέση να παρέχει όλες της σύγχρονες ορθοδοντικές θεραπείες, μέσα από τη στενή συνεργασία μεταξύ όλων των ειδικοτήτων που τη στελεχώνουν. 

 

Η ορθοδοντική εξέταση πρέπει να γίνεται όχι αργότερα από την ηλικία των 7 ετών για τους πιο κάτω λόγους:

Ο Ορθοδοντικός μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα προβλήματα κατά τη διαμόρφωση των γνάθων και την ανατολή των παιδικών ή μόνιμων δοντιών  ακόμα και σε δόντια που μπορεί να φαίνονται ίσια. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να προλάβει μελλοντικά προβλήματα ή να καταστήσει μια μελλοντική  θεραπεία σε μεγαλύτερη ηλικία συντομότερη και ευκολότερη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο ορθοδοντικός επιτυγχάνει αποτελέσματα που θα είναι αδύνατο να επιτευχθούν, αν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του προσώπου και των γνάθων.

Η έγκαιρη θεραπεία από τον ορθοδοντικό  θα δώσει στο παιδί σας την ευκαιρία:

 • Να αναπτυχθούν σωστά οι γνάθοι και  να ανατείλουν τα μόνιμα δόντια σε ορθότερες θέσεις
 • Να διορθωθούν  κακές συνήθειες όπως, θηλασμός δακτύλου, στοματική αναπνοή, κ.α.
 • Να μειωθεί η πιθανότητα τραύματος των προεξέχοντων δοντιών
 • Να βελτιωθεί η αισθητική τόσο του χαμόγελου όσο και του προσώπου πριν  προκαλέσουν μόνιμες σκελετικές ανωμαλίες

 

Αν έχετε παρατηρήσει στο παιδί σας οποιοδήποτε από τα πιο κάτω, ρωτήστε τον ορθοδοντικό σας για την αιτία που τυχόν το προκαλεί:

 • Πρόωρη ή αργοπορημένη απώλεια δοντιών
 • Γνάθοι που μετατοπίζονται ή κάνουν ήχους (κλίκιγκ) στην περιοχή της άρθρωσης
 • Δάγκωμα στο μάγουλο ή στην οροφή του στόματος
 • Στοματική αναπνοή
 • Δυσκολία στη μάσηση και  στην ομιλία
 • Τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών
 • Δυσαρμονίες προσώπου

 

Τα πιο κάτω ορθοδοντικά προβλήματα παρουσιάζονται συχνά στα παιδιά. Μπορούν εύκολα να διορθωθούν με την έγκαιρη διάγνωση και την πλήρη αξιολόγηση του κάθε περιστατικού από τον ορθοδοντικό της Οδοντιατρικής Κλινικής SMALTΟ και σε συνεργασία με τον οδοντίατρο του παιδιού σας.

1. Συνωστισμός δοντιών    

                                                                                                                  

 Λόγω στενότητας χώρου στις γνάθους του παιδιού σε σχέση με το μέγεθος των δοντιών,  παρουσιάζεται κακή διάταξη δοντιών (στραβά δόντια).

 

2. Πρόσθια χασμοδοντία             

                                                                                           

Παρόλο που οι δύο γνάθοι βρίσκονται σε σύγκλειση και τα πίσω δόντια εφάπτονται κανονικά στα μπροστινά δόντια, υπάρχει μεγάλη απόσταση και δεν έχουν επαφή.

 

3. Αραιοδοντία          

                                                                                                             

Υπάρχουν διαστήματα μεταξύ των δοντιών, στην άνω ή κάτω γνάθο, δηλαδή τα δόντια είναι αραιά και  δεν εφάπτονται κανονικά αναμεταξύ τους.

                                                                                                                                                          

4. Πρόσθια σταυροειδής σύγκλειση           

                                                                                

Στη φυσιολογική σύγκλειση δοντιών, τα άνω δόντια βρίσκονται μπροστά  από τα κάτω δόντια. Στη σταυροειδή σύγκλειση συμβαίνει το αντίθετο, με αποτέλεσμα προβλήματα στην ομιλία αλλά και κακή αισθητική.

 

5. Οπίσθια σταυροειδής σύγκλειση, στενή άνω γνάθος   

                                                                                     

Η άνω γνάθος λόγω κακών παιδικών συνηθειών δεν αναπτύσσεται σωστά και είναι στενή με αποτέλεσμα τα άνω δόντια να  βρίσκονται στο εσωτερικό των κάτω δοντιών, κάτι που προκαλεί δυσλειτουργία στη μάσηση και ομιλία. Πρόκειται για σοβαρή ανωμαλία που δύσκολα αναγνωρίζεται από  τους γονείς.

 

6. Αυξημένη οριζόντια πρόταξη        

                                                                            

Προεξέχοντα άνω δόντια, πολύ περισσότερο από την κανονική τους θέση, με σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού και πρόκλησης κατάγματος των δοντιών.

 

7. Υπερσύγκλειση -  βαθύ δάγκωμα                     

                                                                                                       

 Τα άνω δόντια καλύπτουν τα κάτω, κατά πολύ περισσότερο από το κανονικό, όταν βρίσκονται σε θέση σύγκλεισης.

 

8. Προγναθισμός / Οπισθογναθισμός  (σκελετική ανωμαλία )   

                                                                        

Σοβαρές σκελετικές δυσαρμονίες με έντονες επιπτώσεις στην αισθητική του προσώπου. Η άνω η κάτω γνάθος δεν εναρμονίζoνται μεταξύ τους. Συχνά σχετίζεται με κακές παιδικές συνήθειες αλλά και με γενετικής προέλευσης αιτιολογία.

                                                                       

9. Κακές συνήθειες              

                                                                                                    

O θηλασμός δακτύλου ή πιπίλας, η στοματική αναπνοή, η έντονη πίεση της γλώσσας στα χείλη ή τον ουρανίσκο, η λανθασμένη κατάποση, το δάγκωμα κάτω χειλών, νυχιών η ξένων αντικειμένων κλπ.  προκαλούν σοβαρές ανωμαλίες στις γνάθους. Η έγκαιρη διάγνωση τους, προλαμβάνει δυσαρμονίες προσώπου.

 

8 ΌΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ !

Πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για την πρώτη επίσκεψη σε Ορθοδοντικό;

Συνιστάται η πρώτη επίσκεψη στον Ορθοδοντικό να γίνεται σε ηλικία 6 – 7 ετών. Ο Ορθοδοντικός θα προσδιορίσει εάν υπάρχει ή όχι πρόβλημα, το είδος και τη σοβαρότητα του, καθώς και τον κατάλληλο χρόνο έναρξης της θεραπείας.

 

Μέχρι ποια ηλικία μπορεί να γίνει Ορθοδοντική θεραπεία;

Δεν υπάρχει χρονικό όριο όσον αφορά στην ηλικία, συνεπώς η μόνη απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καλή υγεία των ούλων κα των δοντιών. Στις μέρες μας βλέπουμε μια ταχύτατη αύξηση του αριθμού των ενηλίκων που επιζητούν Ορθοδοντική θεραπεία. Η Ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι κάποια (2-3) χρόνια, αφού η διάρκεια εξαρτάται από τη σοβαρότητα του κάθε προβλήματος και τη συνεργασία του ασθενή.

 

Ποια είναι τα απαραίτητα διαγνωστικά μέσα που χρειάζεται ο Ορθοδοντικός για να καταστρώσει το σχέδιο θεραπείας;

Ο Ορθοδοντικός ξεκινά τη θεραπεία με τη κλινική εξέταση και έχει ανάγκη από κεφαλομετρική και πανοραμική ακτινογραφία, εκμαγεία μελέτης (γύψινα αντίγραφα των δοντιών) και φωτογραφίες δοντιών και προσώπου.

 

Σε ποιές κατηγορίες διακρίνονται τα Ορθοδοντικά προβλήματα;

Τα Ορθοδοντικά προβλήματα διακρίνονται σε οδοντικά (όπου τα δόντια για διάφορες αιτίες δεν έχουν τις ιδανικές θέσεις στην οστική τους βάση), σε σκελετικά προβλήματα (όπου υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ των δύο γνάθων με αποτέλεσμα την κακή λειτουργία του στόματος και την κακή αισθητική του προσώπου), και σε περιπτώσεις όπου συνυπάρχουν  οδοντικά και σκελετικά προβλήματα.

 

Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν στην ύπαρξη ορθοδοντικών προβλημάτων;

Τα ορθοδοντικά προβλήματα οφείλονται είτε σε κληρονομικούς παράγοντες είτε σε περιβαλλοντικούς. Σε περιπτώσεις που το πρόβλημα οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες, το άτομο κληρονομεί από τον ένα γονέα μικρή γνάθο και από τον άλλο μεγάλα δόντια, γεγονός που οδηγεί σε συνωστισμό στο στόμα.  Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν περισσότερα ή λιγότερα από το κανονικό δόντια, και ασυμμετρία ή παραμορφώσεις στο πρόσωπο. Περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να είναι η συνήθεια του θηλασμού  του αντίχειρα, η πρόταξη της γλώσσας, στοματική αναπνοή, καθώς και περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουμε πρόωρη απώλεια των παιδικών δοντιών, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια του απαραίτητου χώρου για την ομαλή ανάπτυξη των μόνιμων δοντιών.

 

Πότε είναι απαραίτητη η Ορθοδοντική θεραπεία και τι μπορεί να προσφέρει;

Η Ορθοδοντική θεραπεία θεωρείται απαραίτητη σε περιπτώσεις με οδοντικές, σκελετικές και λειτουργικές ανωμαλίες του στόματος. Η Ορθοδοντική προσφέρει ανεκτίμητη βοήθεια στη θεραπεία λειτουργικών προβλημάτων του στόματος και εξασφαλίζει σωστή λειτουργία (μάσηση, ομιλία, αναπνοή), βελτίωση των συνθηκών για σωστή στοματική υγιεινή, περιορισμό της πιθανότητας εμφάνισης προβλημάτων στην κροταφογναθική  άρθρωση και αποφυγή καταγμάτων δοντιών που προβάλλουν έξω από τα χείλη. Τέλος προσφέρει τη δυνατότητα να αποκτήσει το άτομο ένα όμορφο χαμόγελο και αρμονικό πρόσωπο, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης και την τόνωση της αυτοπεποίθησης και της ψυχικής ισορροπίας του.

 

Είναι αναγκαία τα σταθεροποιητικά μέσα;

Λόγω των συνεχών δυνάμεων που δέχονται τα δόντια από τη γλώσσα και τις παρειές αλλά και λόγω της τάσης τους να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση είναι αναγκαίο για ένα ελάχιστο διάστημα των 18-24 μηνών να έχουμε είτε κινητά είτε ακίνητα σταθεροποιητικά μέσα. Προτιμότερο είναι να τοποθετούνται ακίνητα σταθεροποιητικά και αν δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος για να αφαιρεθούν, είναι καλό να παραμένουν όσο το δυνατό περισσότερο.

 

Είναι απαραίτητο να αφαιρούνται οι φρονιμίτες μετά από μια Ορθοδοντική θεραπεία;

Κάθε περιστατικό αξιολογείται διαφορετικά και πάντοτε σε συνεργασία με τον Οδοντίατρο του ασθενή. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλύτερα να αφαιρούνται οι φρονιμίτες, όπως ισχύει στη γενική οδοντιατρική, παρόλο που ο ρόλος των φρονιμιτών όσον αφορά στην ενδεχόμενη υποτροπή του ορθοδοντικού αποτελέσματος, δεν έχει μέχρι σήμερα, συσχετισθεί άμεσα.