Loading...

Παιδοδοντιατρική

FAQ

Παιδοδοντιατρική

Παιδοδοντιατρική  είναι ένα νέος κλάδος της Οδοντιατρικής που εξειδικεύεται αποκλειστικά στην πρόληψη και θεραπεία οδοντιατρικών παθήσεων σε παιδιά και εφήβους, καθώς και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.Στόχος της Παιδοδοντιατρικής είναι η εξοικείωση του παιδιού με τον παιδοδοντίατρο και το οδοντιατρικό περιβάλλον, η αντιμετώπιση της φοβίας που συχνά συνοδεύει την επίσκεψη ενός παιδιού στον οδοντίατρο και η αποκατάσταση και διατήρηση της στοματικής του υγείας παιδιού με την εφαρμογή  συγκεκριμένου θεραπευτικού και προληπτικού προγράμματος.

Αφιερώστε εσείς τον χρόνο που απαιτείται και προετοιμάσετε το παιδί σας για την επίσκεψη του στον παιδοδοντίατρο και αφήστε εμάς στην Κλινική Smalto να υποδεχτούμε το παιδί σας σε ένα χώρο που θα του εμπνεύσει εμπιστοσύνη και που στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, ειδικά εκπαιδευμένο να χειριστεί το παιδί σας.

 

Για να βοηθηθείτε στη διαδικασία βουρτσίσματος, μπορείτε να κατεβάσετε και να τυπώσετε το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑΤΟΣ από την ιστοσελίδα μας. Μπορείτε να ζωγραφίσετε με το παιδί σας  το ημερολόγιο και θα χαρούμε να μας το φέρετε για να το σχολιάσουμε μαζί.

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑΤΟΣ, ΔΕΚΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ

 

1. Η ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ Smalto

Η Οδοντιατρική Κλινική Smalto, έχει συμπεριλάβει στην ομάδα της έμπειρους παιδοδοντίατρους και οδοντίατρους, καθώς και εξειδικευμένο βοηθητικό προσωπικό.

Όμως η φροντίδα μας δεν περιορίζεται μόνο στο να έχουμε στο δυναμικό της ομάδας, εξαιρετικούς επαγγελματίες, έχουμε επίσης φροντίσει να δημιουργήσουμε ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο για τα παιδιά, έτσι που αυτά να βιώσουν την επίσκεψη τους ως μια ευχάριστη εμπειρία!

 

2. Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ 

"Εάν παίρνετε τακτικά το παιδί σας στον οδοντίατρο, το πιθανότερο να μην χρειαστεί ποτέ σφραγίσματα.     Εάν τo παίρνετε μόνο έχει πονόδοντο, όλο σφραγίσματα θα χρειάζεται.” - B. Cosby

Η καλύτερη οδοντιατρική προστασία για τα παιδιά είναι η πρόληψη. Τα περισσότερα βρέφη αποκτούν τα πρώτα τους δόντια σε ηλικία 6 μηνών, ενώ ως την ηλικία των 3 ετών και τα 20 νεογιλά δόντια θα πρέπει να έχουν φανεί,και γύρω στα 6 θα αρχίσουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα δόντια. Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο συνίσταται να γίνεται μεταξύ 1-2 ετών, και  δεν πρέπει να  συνδέεται με πόνο, αλλά να την αισθανθεί το παιδί ως  μια φιλική επίσκεψη γνωριμίας. Είναι σημαντικό η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε γονέα, παιδί και οδοντίατρο να ξεκινήσει από μικρή ηλικία και σίγουρα η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο είναι καθοριστική για τη μετέπειτα σχέση του με τη στοματική του υγεία.

Το παιδί είναι καλά να προετοιμάζεται από το  σπίτι.  Διαβάστε  του παιδικά παραμυθάκια για τα δόντια, αποφεύγοντας εκφράσεις του τύπου «μη φοβάσαι…» ή «δεν θα σου κάνει κακό…», καθώς και σχόλια που αφορούν σε δικές σας αρνητικές εμπειρίες ή φοβίες.

Ο ειδικά εκπαιδευμένος οδοντίατρος θα φροντίσει να κάνει ακόμα και τα πιο δύσκολα παιδιά να αισθανθούν άνετα και να διώξουν το φόβο τους, εξετάζοντας τα αν χρειαστεί, όρθια ή στην αγκαλιά των γονιών τους.

Ο στόχος της πρώτης επίσκεψης είναι να εκτεθεί το παιδί στο οδοντιατρικό περιβάλλον και να γνωριστεί η οικογένεια με τον παιδοδοντίατρο και το παραϊατρικό προσωπικό. Στην Οδοντιατρική Κλινική Smalto θέλουμε τα παιδιά να αισθάνονται άνετα κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής τους περίθαλψης, και ενθαρρύνουμε γονείς και παιδιά να υποβάλουν ό,τι ερωτήσεις έχουν αλλά και να συζητήσουν ανοικτά μαζί μας για όλες τους τις οδοντιατρικές ανησυχίες. Στην πρώτη επίσκεψη, θα ενημερωθείτε λεπτομερώς σχετικά με την πρόληψη της τερηδόνας, την σημασία των παιδικών δοντιών, τη σωστή και υγιεινή διατροφή αλλά και την επίδραση των κακών συνηθειών.


Σε επόμενο ραντεβού, το παιδί θα υποβληθεί σε μια πλήρη οδοντιατρική εξέταση από τους εξειδικευμένους οδοντιάτρους μας, η οποία ενδέχεται να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Εκτίμηση ιατρικής και οδοντιατρικής κατάστασης, οδηγίες για στοματική υγιεινή και πληροφόρηση για θέματα πρόληψης της τερηδόνας, ουλίτιδας, κακών στοματικών συνηθειών (θηλασμός δακτύλου), διατροφικές συνήθειες και συζήτηση άλλων τυχόν προβληματισμών.
  • Ενδελεχή κλινική εξέταση των δοντιών και των ούλων, ορθοδοντική εξέταση για σκοπούς έγκαιρης διάγνωσης τυχόν σκελετικών ανωμαλιών ή συνωστισμό δοντιών.
  • Καθαρισμό, στίλβωση και φθορίωση δοντιών
  • Προληπτικές εμφράξεις σε παιδικά  ή  μόνιμα δόντια εκεί όπου απαιτείται
  • Λήψη ακτινογραφιών, σε περίπτωση που αυτό είναι απαραίτητο
  • Θεραπευτικό σχεδιασμό στη βάση των ευρημάτων

 

3. ΔΕΚΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ ΤΩΝ  ΠΑΙΔΙΚΩΝ  ΔΟΝΤΙΩΝ  ΠΑΙΧΝΙΔΙ!

Είναι αλήθεια, ότι το βούρτσισμα των δοντιών των παιδιών, μπορεί να καταλήξει ένας εφιάλτης, αφού καθημερινά αρχίζουμε τη μέρα μας αλλά και την τελειώνουμε, με κάτι που συχνά δοκιμάζει την υπομονή μας! Έτσι, συχνά, παραδίδουμε τα όπλα, και επιλέγουμε να στείλουμε το παιδί στο κρεβάτι χωρίς την απαιτούμενη φροντίδα των δοντιών Δεν χρειάζεται όμως να είναι έτσι! Με λίγη ευρηματικότητα, φαντασία και αρκετή υπομονή μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να δουν το βούρτσισμα των δοντιών ως μια ευχάριστη καθημερινή δραστηριότητα, τουλάχιστον μέχρι που να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της. Βέβαια, η διαδικασία αυτή θα δουλέψει, εάν εμείς αντιληφθούμε την αξία της δίνοντας της την απαιτούμενη σημασία.

 

                                      

4. ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Με τον ερχομό ενός παιδιού, οι γονείς συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με διάφορα συμπτώματα σε ότι αφορά τα παιδικά δόντια, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιών 6-36 μηνών. Το παιδί μπορεί να παρουσιάσει πόνο, δυσφορία, αύξηση του σιέλου, φαγούρα στα ούλα, ή ακόμα και πυρετό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά παιγνίδια που θα το ανακουφίσουν, να γίνεται ελαφρό μασσάζ στα ούλα, και να γίνεται χρήση τοπικού αναλγητικού gel.

 

ΧΡΗΣΗ ΜΠΙΜΠΕΡΟ

Το να αφήνεται ένα παιδί να κοιμάται θηλάζοντας μπιμπερό το οποίο περιέχει γάλα, τσάι με μέλι  ή χυμό, σημαίνει ότι αυτό έχει διαρκή επαφή με τα σάκχαρα που περιέχονται σε αυτά, κάτι που οδηγεί στην αυξημένη παραγωγή οξέων τα οποία προκαλούν μια από τις σοβαρότερες μορφές τερηδόνας που μπορεί να καταστρέψει τα δόντια μέσα σε διάστημα λίγων μηνών στη βρεφική κιόλας ηλικία. Συνεπώς, το μπιμπερό πρέπει να χρησιμοποιείται από το παιδί μόνο για όσο χρειάζεται, και δεν πρέπει να λειτουργεί ως υποκατάστατο της πιπίλας.

 

ΧΡΗΣΗ ΠΙΠΙΛΑΣ/ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΥ

Η χρήση της πιπίλας όπως και η συνήθεια θηλασμού του δαχτύλου θα πρέπει να σταματήσουν πριν την ηλικία των 3- 4 ετών για να μην προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην σωστή ανάπτυξη των γνάθων. Ο θηλασμός της πιπίλας πέραν αυτής της ηλικίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ορθοδοντικά προβλήματα, όπως αυξημένη οριζόντια πρόταξη, "πεταχτά δόντια", ανοικτή δήξη, χασμοδοντία, και σταυροειδή σύγκλειση.  Εάν ένα παιδί εξακολουθεί να παρουσιάζει τις συνήθειες αυτές πέραν της ηλικίας αυτής, τότε ο ορθοδοντικός  μπορεί να σας βοηθήσει, με τη χρήση ειδικού ορθοδοντικού μηχανισμού. Με την έγκαιρη διακοπή, τυχόν παραμορφώσεις των δοντιών ή των γνάθων θα είναι εφικτό να διορθωθούν με το χρόνο. Σε αντίθετη περίπτωση, οι σκελετικές παραμορφώσεις κινδυνεύουν να γίνουν μόνιμες και η διόρθωσή τους δύσκολη.

 

ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ: ΠΟΤΕ, ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ                

Aπό τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα (νεογιλά) δόντια, αυτά θα πρέπει να βουρτσίζονται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, μετά το πρόγευμα και πριν το παιδί  πάει για ύπνο. Στα πρώτα δόντια, αλλά και αργότερα οι γονείς πρέπει να τα βουρτσίζουν, στην αρχή χωρίς οδοντόπαστα, ενώ αργότερα μπορούν να χρησιμοποιήσουν παιδική οδοντόπαστα, βοηθώντας τα παιδιά, έτσι ώστε στην ηλικία των 6-7 χρονών να μπορούν να τα βουρτσίζουν μόνα τους.

 

ΦΘΟΡΙΩΣΗ

Η χρήση φθορίου είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους για σκοπούς προστασίας των δοντιών από την τερηδόνα. Το φθόριο κάνει τα δόντια πιο ανθεκτικά, κάνοντας τις επιφάνειες των δοντιών λιγότερο διαλυτές ενάντια στα οξέα των μικρόβιων. Σίγουρα τα παιδιά θα πρέπει να ξεκινήσουν την προληπτική φθορίωση στην ηλικία των 2-3 ετών, και σημαντικό είναι να επιλαμβάνεται κάθε 6 μήνες. Σε παιδιά που εμφανίζουν πολλές τερηδόνες και κάνουν συχνά σφραγίσματα, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει φθορίωση κάθε 3 μήνες.

 

ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΑ

Η οδοντική τερηδόνα δημιουργείται από τα οξέα που παράγουν τα μικρόβια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας. Αυτά τα οξέα διαλύουν το εξωτερικό περίβλημα (σμάλτο) των δοντιών και έτσι αρχίζει η δημιουργία μικρών οπών. Αυτές οι οπές, δυνατόν να εξελιχθούν σε μεγάλες μαύρες κοιλότητες τερηδόνας. Συνήθως στα παιδιά αρχικά εμφανίζονται στο σημείο επαφής αναμεταξύ των οπίσθιων δοντιών, το οποίο δεν είναι εύκολο να καθαρισθεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο παιδοδοντίατρος θα πρέπει να αφαιρέσει την τερηδόνα, να καθαρίσει το δόντι και να τοποθετήσει ένα λευκό σφράγισμα.

 

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΛΒΩΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ

Η στοματική κοιλότητα κατοικείται από εκατομμύρια βακτήρια που συνθέτουν την οδοντική μικροβιακή πλάκα. Όταν η πλακά συσσωρεύεται και δεν αφαιρείτε καθημερινά δημιουργεί ουλίτιδα και τερηδόνα. Έτσι, εκτός από το συχνό  βούρτσισμα είναι πολύ σημαντικό, τα παιδιά κάθε 6 μήνες, όπως και οι ενήλικες, να επισκέπτονται τον οδοντίατρο για έναν οδοντικό καθαρισμό. Ο οδοντικός καθαρισμός γίνεται σε δύο στάδια: την αποτρύγωση,  διαδικασία όπου με το εργαλείο των υπερήχων απομακρύνονται τα σκληρά κομμάτια γύρω από τα δόντια (πέτρα) και τη στίλβωση, όπου με μαλακό  βουρτσάκι απομακρύνονται τα πιο μαλακά τμήματα της οδοντικής μικροβιακής πλάκας ενώ γυαλίζεται εντελώς η οδοντική επιφάνεια με μια ειδική οδοντιατρική πάστα, σε γεύση φρούτων ή τσιχλόφουσκας.  Τα δόντια πρέπει να καθαρίζονται και να στιλβώνονται  για  σκοπούς πρόληψης της τερηδόνας,  1-2 φορές το χρόνο απαραιτήτως μέχρι τουλάχιστον το 13ο έτος της ηλικίας.  Συνιστάται η πρώτη επίσκεψη για ορθοδοντικό έλεγχο να γίνεται σε ηλικία 6 -7 ετών.

 

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ OIΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΚΑΛΥΨΕΙΣ ΟΠΩΝ ΚΑΙ ΣΧΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ;

 

Οι μασητικές επιφάνειες των οπισθίων δοντιών έχουν βοθρία (οπές) και αύλακες (σχισμές), όπου παγιδεύονται μικρόβια και υπολείμματα τροφών με αποτέλεσμα τη δημιουργία τερηδόνας. Τα παιδικά δόντια αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο τερηδόνας λόγω της αυξημένης κατανάλωσης γλυκών από τα παιδιά και της αδυναμίας τους να βουρτσίσουν σωστά ώστε να απομακρύνουν τελείως την μικροβιακή πλάκα. Οι προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών τοποθετούνται σε μια επίσκεψη εύκολα, απλά και ανώδυνα. Αμέσως μόλις ανατείλουν οι μόνιμοι πρώτοι γομφίοι, στην ηλικία των 6 ετών, θεωρείται απολύτως απαραίτητη η τοποθέτηση προληπτικών εμφράξεων (sealants), καθώς επίσης και μετά την εμφάνιση των δεύτερων μόνιμων γομφίων, στην ηλικία των 12-13 ετών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, τα δόντια με επικαλύψεις έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν τερηδόνα, σε ποσοστό που φτάνει έως και το 80%.

 

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Ο παιδοδοντίατρος θα πρέπει να αφαιρέσει τα νεογιλά δόντια,  όταν είναι πολύ κατεστραμμένα και δεν μπορούν πια να αποκατασταθούν ή εμφανίζουν μεγάλα αποστήματα επίφοβα για την υγεία του ασθενούς.  Σε αυτές  τις περιπτώσεις η εξαγωγή του δοντιού είναι η μόνη λύση, για να προστατευτεί η στοματική αλλά και η γενικότερη υγεία του παιδιού. Μετά την εξαγωγή τοποθετείται ένα ειδικό μηχάνημα (σιδεράκι) για να συγκρατήσει το χώρο έτσι που εάν το μόνιμο δόντι θα ανατείλει σε μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό να βγεί στη σωστή του θέση. Πολύ συχνά, ιδιαίτερα στα κάτω πρόσθια δόντια που είναι και τα πρώτα που αλλάζουν, μπορεί να βγουν τα μόνιμα δόντια χωρίς να έχουν πέσει τα νεογιλά. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει επίσης να αφαιρεθούν τα νεογιλά άμεσα για να έρθουν τα μόνιμα στη σωστή τους θέση στο οδοντικό τόξο.

 

ΝΟΣΟΙ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ; 

Η τερηδόνα και η ουλίτιδα είναι οι πιο συχνές νόσοι του στόματος και προκαλούνται από τα μικρόβια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας η οποία σχηματίζεται όταν τα  δόντια δεν καθαρίζονται σωστά. Η τερηδόνα, νόσος μη κληρονομική,  είναι η διαδικασία καταστροφής των δοντιών και προκαλείται από τα μικρόβια που μεταδίδονται στο παιδί από το περιβάλλον του (λήψη τροφής του παιδιού από το ίδιο πιρούνι, φιλιά στο στόμα κλπ) και την ελλιπή στοματική υγιεινή.

Η αντιμετώπιση των βλαβών από τον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατό, γιατί η εξέλιξη της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη απώλεια των νεογιλών δοντιών. Ο κίνδυνος προσβολής από την τερηδόνα εξακολουθεί να είναι μεγάλος και για τα μόνιμα δόντια σε άτομα με διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και με κακή στοματική υγιεινή, ιδιαίτερα μέχρι την ηλικία των 17 ετών. Η ουλίτιδα αποτελεί την πιο συχνή παθολογική κατάσταση των ούλων στα παιδιά, με κυριότερα συμπτώματα την ερυθρότητα και τη διόγκωση των ούλων και συχνά την αιμορραγία κατά το βούρτσισμα.   

 

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΑΠΩΛΕΙΑ ΔΟΝΤΙΩΝ

Ο τραυματισμός σε παιδικά η μόνιμα δόντια στα παιδιά είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο που επιφέρει σοβαρές συνέπειες, για αυτό μετά από κάθε τραυματισμό πρέπει να γίνεται ενδελεχής αξιολόγηση από τον οδοντίατρο. Αν το παιδί χτυπήσει, τα  παιδικά δόντια του, πρέπει αμέσως να διαπιστωθεί αν το τραύμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μόνιμα δόντια, που είναι κάτω από τα παιδικά. Αν τα δόντια  (παιδικά η μόνιμα) παρουσιάζουν κάποια κινητικότητα τότε αυτά πρέπει  να ναρθηκοποιηθούν άμεσα. Στην περίπτωση που έχει σπάσει ένα μέρος του δοντιού κοπτικά, τότε ο Οδοντίατρος με ειδικά επανορθωτικά υλικά (ρητίνες) μπορεί να ξαναφτιάξει το σπασμένο μέρος του δοντιού. Αν το σπασμένο κομμάτι του δοντιού υπάρχει, τότε αυτό  ίσως να μπορεί να συγκολληθεί στο οδοντιατρείο. Σε περίπτωση που μετά από τραυματισμό διαπιστωθεί ότι το μόνιμοδόντι βγήκε ολόκληρο από τη θέση του (ολική εκγόμφωση) και το βρείτε, είναι σημαντικό να μεταφερθεί,  όχι από τη ρίζα αλλά από την μύλη (το λευκό μέρος του δοντιού) και να ξεπλυθεί με νερό. Αν δεν μπορείτε να τοποθετηθεί στο στόμα του παιδιού, τότε θα πρέπει να μπει σε ένα δοχείο με γάλα -όχι σε νερό-και να μεταφερθεί  αμέσως στον οδοντίατρο. Όσο πιο γρήγορα (30-45 λεπτά το καλύτερο) φθάσουμε στον οδοντίατρο, τόσο καλύτερη θα είναι η πρόγνωση για το τραυματισμένο δόντι.