Φρονιμίτες! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ανάρρωση σας μετά την εξαγωγή φρονιμίτη

Οι φρονιμίτες είναι τα μεγάλα δόντια που αναπτύσσονται στο πίσω μέρος του στόματος. Στους πιο πολλούς ανθρώπους, ανατέλλουν σε ηλικία μεταξύ 17-27, ενώ σε κάποιους μπορεί να μην υπάρχουν.

Η εξαγωγή ενός φρονιμίτη είναι μια από τις πιο συνηθισμένες οδοντιατρικές επεμβάσεις. Εντούτοις, είναι και από τις επεμβάσεις που συνήθως φοβίζουν, με αποτέλεσμα άτομα που πρέπει να τύχουν της απαραίτητης εξαγωγής να το αμελούν συστηματικά. Αποτέλεσμα αυτού, οι φρονιμίτες να τραυματίζουν τα ούλα ανατέλλοντας στραβά ή να ανατείλουν εν μέρει, προκαλώντας πόνο ή φλεγμονή.

Η διαδικασία αφαίρεσης ενός φρονιμίτη, μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά (σε νεαρή ηλικία που το οστό είναι μαλακό δηλ. 18-20) ή και πολύ περισσότερο, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της περίπτωσης και το εάν η αφαίρεση θα περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση.

Η ανάρρωση μετά από απλή εξαγωγή ενός φρονιμίτη, είναι συνήθως μερικές ώρες, ενώ η σωστή φροντίδα της πληγής μπορεί να βοηθήσει σε μια πιο γρήγορη ανάρρωση.

Στην περίπτωση χειρουργικής επέμβασης, μπορεί να προκληθούν μώλωπες, πρήξιμο και πόνος, ενώ η ανάρρωση στις περιπτώσεις αυτές διαρκεί περισσότερες μέρες, είναι βαθμιαία και ακολουθεί τα εξής στάδια:

  • Σχηματισμός θρόμβων (πρώτες 24 ώρες)
  • Βελτίωση πρηξίματος του στόματος/μαγούλων (2-3 μέρες)
  • Αφαίρεση ραφών, εάν υπάρχουν (7 μέρες)
  • Υποχώρηση δυσκαμψίας και πόνου στη γνάθο (7-10 μέρες)
  • Επούλωση ήπιων μελανιών στο πρόσωπο (2 βδομάδες)

Για να επισπεύσετε την ανάρρωση, είναι καθοριστικό να μην αποκολληθούν οι θρόμβοι αίματος που δημιουργούνται στην πληγή κατά το πρώτο 24ωρο. Θα πρέπει να αποφεύγετε το βούρτσισμα στο σημείο της εξαγωγής, το κάπνισμα και τη χρήση αλκοόλ για τουλάχιστον 24 ώρες, τα ζεστά ροφήματα, το σκληρό φαγητό, καθώς και την πλύση του στόματος.

Για Να Γνωρίζετε Εάν Και Πότε Θα Πρέπει Να Προβείτε Σε Αφαίρεση Φρονιμιτών, Διευθετείστε Έγκαιρα Μια Συνάντηση Με Τους Οδοντιάτρους Της Κλινικής SMALTO! Καλέστε Μας Στο 22 112 112.

Call us today and take the first step towards
achieving a healthier, more beautiful smile!

There is
more to read..

Teeth: First Aid For Emergencies At Home-Part A

Teeth: First Aid For Emergencies At Home-Part B

Bad Breath: Causes and Solutions

X